Van azijn ga je zuur kijken

Teveel azijn maakt een dressing zuur en zo is het ook als je te kritisch naar jezelf kijkt en het oordeel vervolgens omarmt. Gevolg is een minder goed zelfbeeld. Een niet al te beste basis voor je prestaties en een plezierig leven. Waarom pakken we toch eerder de azijn dan de honing?

Meereizende overtuigingen

Al jong groeit het besef dat mensen iets vinden van jouw gedrag. Op gedrag kan goedkeuring of afkeuring volgen. We passen ons aan en in ons onderbewustzijn reizen al deze oordelen gezellig met ons mee. Vooral op wat we niet mochten laten zien en mochten zijn, zitten die oordelen vastgeplakt. Gaandeweg kleuren deze oordelen onze manier van kijken en worden het patronen. Ze gisten tot zure azijn. Door het gebruik van azijn proberen we om dat wat we niet mochten laten zien of  mochten zijn onder de pet te houden. Niet echt fijn voor een gezond zelfvertrouwen.

Het effect van teveel azijn

Teveel azijn gebruiken leidt tot een onrustig, onbestendig en ontevreden gevoel vanwege het onderdrukken van jezelf mogen zijn. De uitnodiging aan jou is om meer honing te gebruiken en mild naar jezelf te kijken. Hoe doe je dat?

Tips om meer honing te gebruiken

  • Word je bewust van je negatieve oordelen. Schrijf eens een week lang op welke oordelen jij hebt als je naar jezelf kijkt. Zet achter ieder negatief oordeel een positief oordeel. Bewust worden van je ‘azijn gebruik’ is de eerste stap.
  • Probeer eens toe te geven aan hoe je je op een bepaald moment voelt. Ook al vindt de omgeving dit gedrag niet wenselijk. Geeft het gevoel de ruimte en zeg niet alleen tegen jezelf, maar ook tegen de omgeving dat dit gevoel tijdelijk is. Alle emoties, gevoelens en gedachten zijn tijdelijk en gaan voorbij. Dit te beseffen, helpt mij om milder te oordelen naar mezelf en te ontspannen in dat wat het op dat moment is.
  • Geef jezelf iedere dag een compliment.
  • Zorg iedere dag voor jezelf, door ‘Me Time’ in te bouwen. Dit hoeft echt niet lang te zijn. Voor mij kan Me Time al zijn, met een kop thee in de tuin zitten met de zon op mijn gezicht.
  • Ontwikkel het vermogen om weer vanuit verwondering naar jezelf en het leven te kijken. Nieuwsgierig te zijn in wie je bent en wat je doet in plaats van hier direct een oordeel over te hebben. Iedereen kan dit, we zijn namelijk allemaal kind geweest. Weet je niet hoe? Ga dan eens naar een plek waar kinderen spelen en observeer hun gedrag.
  • Yoga en meditatie zorgen eveneens voor een milder kijken en afstemmen op jezelf.
  • Vind je Yoga of meditatie nog een stap te ver? Dan kunnen de vier vragen van Byron Katie je wellicht helpen. Vier simpele vragen om te controleren of je oordeel juist is: 1) Is dit wat ik denk, geloof, vermoed waar? 2)Kan ik zeker weten dat het waar is? 3) Wat doet het met me als ik dit denk? 4) Wie zou ik zijn zonder die gedachte?
  • Zorg dat je iedere dag een aantal keren hebt gelachen en vooral ook om jezelf.
  • Tot slot: Je bent goed zoals je bent!!!

En denk je na het lezen van deze informatie, ik wil nog wat meer handvatten en inspiratie ontvangen over hoe ik positiever en milder naar mezelf kan kijken? Neem dan contact met mij op voor het maken van een afspraak. Dit artikel delen met anderen mag natuurlijk ook!

Monique