Ieder jaar op 5 mei vieren we onze vrijheid. We staan dan stil bij de collectieve vrijheid en wat dit betekent voor ons als mens. Mijn vraag aan jou is: “Hoe beleef jij je eigen vrijheid en hoe zorg je hiervoor?” En: “Mag jij van jezelf zijn wie je bent? Sta je wel eens stil bij de momenten waarop je die vrijheid moe(s)t inleveren? En tegen welke prijs? Welke overtuigingen houden jou gevangen?” Lees verder en ontdek 3 manieren om vanuit eigen vrijheid te handelen

Uit je schuldgevoel stappen en je houden aan je feitelijke verantwoordelijkheid

Je vindt dat je de ander moet helpen en je besluit daarom dat het werk af moet. Ook al zit je werkdag erop en roept je gezin of partner dat het nu tijd voor hen is. Een knagend schuldgevoel maakt zich van je meester. En dit is niet de eerste keer. Het is een patroon. ‘Nee’ zeggen is niet jouw sterkste kant.

Schuld is iets heel anders dan je verantwoordelijk voelen. Vaak halen we dit door elkaar. Je schermt met de stelling: ‘Ik voel mij hiervoor verantwoordelijk’. Maar is dat wel zo? Ligt hieronder niet veel meer een schuldgevoel waarin je verstrikt raakt?

De vraag die jij je mag stellen, luidt: “Wat is mijn feitelijke verantwoordelijkheid?” ‘En vanuit welk schuldgevoel had ik anders ‘ja’ gezegd?’

Beheren van je emoties en gevoelens in plaats van ze te beheersen

Je kent de opmerkingen wel: “Even de tanden op elkaar zetten. Even doorbijten. Niet je zelfbeheersing verliezen.” Het beeld van de krijsende peuter op de grond, die probeert zijn zin door te drijven, zal ook geen onbekend beeld zijn. We leren al vroeg dat dit niet de manier is om aan te geven wat je graag wil. Bedenk dat een baby nog geen onderscheid kan maken tussen zichzelf en de wereld om zich heen. Een baby ervaart de wereld als een deel van zichzelf. Heel langzaam leert een kind de wereld los van zichzelf te ervaren. Door zich te uiten en de respons die het daarop ontvangt leert hij zich te begrenzen.

Ondanks de liefdevolle intenties van ouders en andere mensen die betrokken zijn in onze kinderjaren, zijn er ook momenten waarop je niet voldoende gehoord en gezien bent. Momenten waarop je onmacht, verdriet, boosheid hebt ervaren en geen andere keuze had dan je aan te passen. Dergelijke pijnlijke ervaringen slaan we op als overtuigingen of als gevoelens van gemis. Ons hoofd is een meester om overtuigende gedachten te blijven herhalen en ons te doen geloven dat het de waarheid is. We blijven reageren vanuit oude, bekende patronen. Zo kan het zijn dat terwijl we moe zijn, toch vinden dat we door moeten gaan (‘Je moet sterk zijn’. ‘Van hard werken is nog nooit iemand dood gegaan.’).

Leer daarom meer stil te staan bij wat je lichaam je vertelt. Je lichaam kan je alles vertellen als het gaat om het beleven van emoties en gevoelens. Luisteren naar je emoties en gevoelens houdt in dat je dit zonder oordeel of mening doet. Anders is de kans groot dat je ze gaat onderdrukken (beheersen). De uitdaging is er nieuwsgierig naar te zijn, want dan ben je in staat om ze te beheren.

Je kunt nu wel uit de context stappen

Als kind ben je afhankelijk van je ouders en andere volwassenen. En zoals hierboven al voldoende uitgelegd, kan dit leiden tot ‘verlieservaringen’ waarin je niet jezelf mocht zijn. Loyaliteit was de oplossing want uit de context stappen was toen geen optie. Deze ervaringen vormen de basis van terugkerende patronen.

Zo kan het gebeuren dat jij opbouwende feedback van jouw leidinggevende anders vertaalt. In plaats dit positief te ervaren, voel jij je aangevallen en hoor je uitsluitend de afkeuring. Dit zwart wit denken komt voort uit ‘oude’ pijn. Je beleeft een oude pijn en/of het oude moment in het hier en nu. Zicht krijgen op ‘verlieservaringen’ is essentieel. Want van hier uit leer je dat je nu een andere keuze hebt. Je bent immers niet meer het kleine kind en afhankelijk van die context. Je bent volwassen en hebt nu een keuze om uit de context te stappen.

Concluderend

Zicht hebben op je eigen geschiedenis en te leren luisteren naar je lichaam helpen je om onbewuste en oude patronen te herkennen en te doorbreken. In plaats van in de vernauwing te komen zorg je voor meer innerlijke vrijheid.

In mijn praktijk werk ik naast autobiografisch ook met de lichaamswijsheid. In mijn begeleiding staat het welkom heten voor wie jij bent centraal. In een veilige omgeving bied ik begeleidingsvormen aan waarin jij je vrijheid (weer) leert ervaren en zo te mogen en kunnen zijn wie je bent. Neem gerust contact met mij op en laat je verder informeren.