Je hebt van die boeken die je iedere keer weer opnieuw kunt lezen. Boeken die blijven raken, je inspireren en moed geven. De keuze (leven in vrijheid) van Edith Eva Eger is zo’n boek. Ik had het geluk dat ik Edith Eva Eger op 3 mei 2019 in een Masterclass kon horen vertellen over haar gevangenschap in Auschwitz en hoe zij die ervaring heeft weten te verweven in haar leven en in bijzonder in haar werk. 

Overleven en leven

Het boek staat voor mij symbool voor het leven ten volste te leven. Wat mij zo raakt in zowel het boek als ook tijdens het interview op 3 mei 2019, is dat haar grootste ‘gevecht’ mogelijk na Auschwitz kwam. Vanuit overleven naar opnieuw leren leven, was er één van vallen en opstaan. Ze deed dit door alle pijn van de verliezen aan te kijken, te doorleven en zich de vraag te stellen wat nu. Ze nam verantwoordelijkheid voor haar eigen leven. En, dat is ook de boodschap die ze haar lezers wil meegeven.

Uitspraken die te vinden zijn in het boek en die ik tijdens de Masterclass heb gehoord. Ze zijn voor mij helpend, geven richting en zijn zo nu en dan een wake-up call.

  • “We verlangen naar de vrijheid om het leven te accepteren en onszelf echt te leren kennen en te zijn” (1)
  • Er is een groot verschil tussen slachtoffer worden en de slachtofferrol. De kans is groot dat we allemaal wel een keer slachtoffer worden in ons leven. Het is iets waar we geen invloed op hebben en wat van buitenaf komt. De slachtofferrol komt van binnenuit. “Niemand kan van jou een slachtoffer maken. Dat kan alleen jijzelf. We worden niet een slachtoffer door wat er met ons gebeurt, maar doordat we ervoor kiezen om vast te houden aan onze slachtofferrol.” (2)
  • “Vaak staat het kleine verdriet in ons leven symbool voor het grotere verdriet. De schijnbaar onbekende zorgen vertegenwoordigen een grotere pijn.” (3.)   Dit is wat ik ook in mijn praktijk onderzoek. De gelaagdheid in de verliezen. Vaak raakt een actueel verlies aan eerdere verlieservaringen.
  • Overlevenden hebben geen tijd om zich af te vragen: ‘Waarom ik?’ Voor overlevenden is de enige relevante vraag; ‘Wat doen we nu?’(4)
  • Het verkeerd interpreteren van feiten in ons leven, zorgt dat we deze minder onderzoeken en zo een eigen verhaal bedenken. Door dit keer op keer aan onszelf te vertellen gaan we hier in geloven. Edith pleit dan ook voor het voortdurend nieuwsgierig blijven. (5)
  • Edith besloot op enig moment een andere vraag aan zichzelf te stellen. “Niet: ‘Waarom bleef ik leven?”, maar: ‘Wat moet ik doen met het leven dat ik heb gekregen?’ (6)
  • Leer kinderen een goede ouder te zijn voor zichzelf. Leiderschap gaat over je eigen leider zijn. (MC*)
  • Je hebt een ouder met liefhebbende ogen en een ouder met dodelijke ogen. Het gaat erom welke je kiest. (MC*) Kies je voor de kritische ouder of de ouder die support geeft?
  • Ontmoet mensen waar ze zijn en help ze waar ze naar toe kunnen. (MC*)
  • Het is niet belangrijk om slim te zijn, maar wijs te zijn. (MC*)
  • “Vergeving is een geschenk aan mezelf. Ik gaf mezelf toestemming vrij te zijn en niet een gevangene te blijven van mijn verleden.”(MC*)
  • Doorvoel je gevoelens, gedachten en emoties en besluit vervolgens hoe lang je hier bij wilt blijven. (MC*)
  • De essentie van het leven is, volgens Edith, hoe jij herinnerd wilt worden en de moed te hebben werkelijk te ZIJN. (MC*)
  • Leven is het beklimmen van een berg en te leren van de reis. (MC*)

Ter inspiratie

Het boek: De keuze (Leven in vrijheid), ISBN 978 94 005 1055 5

Video:  Samenvatting van de Masterclass op 3 mei 2019 in Zeist

Citaten uit het boek De Keuze:

(1) Blz. 22

(2) Blz. 22

(3) Blz. 24

(4) Blz. 24.

(5) Blz. 34

(6) Blz. 36

*Citaten uit de Master Class

Tot slot

Een mooie zomer  gewenst. En, tegen degene die het boek gaan lezen of de video kijken, wil ik zeggen: ‘heel veel mooie inzichten gewenst!’ Ik hoop dat het boek en de video ook jou zullen inspireren. Ik  ben benieuwd welke wijsheden jou het meest aanspreken!🌻🌹

 

Monique