WAAROM SOMMIGE VORMEN VAN LEREN NIET OVERHAAST KUNNEN WORDEN

Sommige vormen van leren kunnen niet overhaast worden, ze gaan stap voor stap. De mooiste manier om dit duidelijk te maken is aan de hand van dit zenverhaal.

Een student in de oosterse vechtkunst vraagt zijn leraar: ‘hoe lang zal het duren voordat ik uw vechtkunst helemaal onder de knie zal hebben?’. De leraar denkt na en antwoordt: ’10 jaar’, waarop de leerling vol ongeduld uitroept: ‘maar dat is veel te lang! Dat moet sneller kunnen. Als ik nu elke dag zoveel oefen als nodig is en heel hard werk, hoe lang duurt het dan?’ De leraar denkt weer even na en zegt vervolgens: ‘in dat geval duurt het 20 jaar’.

Geduld om te begrijpen wie we zijn geworden

Tijdens ons leven ontmoeten wij mensen die ons beïnvloeden. We worden geconfronteerd met gebeurtenissen die ons vormen. Alles wat je hebt meegemaakt, heeft bijgedragen tot wie en wat je nu bent. Deze ervaringen zorgen tevens voor overtuigingen die soms diepgeworteld zijn. Diep gewortelde overtuigingen, zoals: ik ben niet goed genoeg of naar mij wordt niet geluisterd. Dergelijke overtuigingen zijn niet in een keer om te buigen. Er is kennis voor nodig om te begrijpen hoe deze overtuigingen zijn ontstaan. Daarnaast gaat het om geduld, volharding en moed om onder ogen te zien wat is….

Biografisch werken

Een autobiografie is je eigen levensverhaal en omvat feitelijkheden, belangrijke ervaringen en gevoelens. Het schrijven van een autobiografie is een mogelijkheid inzicht te krijgen in je geschiedenis en je patronen en zal je referentiepunten verstrekken naar het heden en de toekomst. Een autobiografie start bij je geboorte en loopt tot vandaag.

Voor wie?

Wanneer je je zelfkennis en zelfbewustzijn wenst te vergroten

Je jouw kwaliteiten en eigen waarde(n) wil ontdekken.

De rode draad in je levensverhaal wil ontdekken en je leert wat voor jou belangrijk is en wat je inspireert.

Je wil kijken wat je uit het verleden kunt meenemen en waar je afscheid van wenst te nemen.

Als dit jou aanspreekt dan is een coachtraject waarbij biografisch werken centraal staat echt iets voor jou. Voor meer informatie kun je contact met mij opnemen.

MoniqueGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *