Vandaag besteld – morgen in huis, blijkt moeilijk te bestrijden

De eerste week in een nieuwe werkelijkheid hebben we achter ons liggen. Het corona virus waait nog altijd onverminderd over de wereld. Naast alle mooie, liefdevolle intenties en acties, blijkt ook nu weer hoe lastig verandering is voor ons als mens. Hoe hardnekkig patronen zijn en hoe krampachtig mensen zoeken naar zekerheid.

Een deel van de mensen die vorige week een minuut lang applaudisseerden voor de zorgverleners in Nederland, bezochten dit weekend en vandaag wellicht ook massaal een park of strand.”

En hiermee zie je hoe paradoxaal het menselijk gedrag kan zijn.

 

De vrieskisten zijn niet aan te slepen, vakkenvullers moeten kratten om zich heen plaatsen zodat mensen de 1,5 meter afstand bewaren en nog altijd wordt er gehamsterd. Begrijp me goed. Ook ik vind het soms een hele klus om me te houden aan de regels en heb mij afgelopen zaterdag bij het boodschappen doen nog op de markt begeven. Ik ben zeker niet heilig. Ik probeer zoveel mogelijk op mijn gedrag te letten en wanneer ik een onverantwoordelijke actie onderneem wil ik daar graag op worden aangesproken.

Durf eerlijk te zijn naar jezelf en naar anderen

Zie het niet als een persoonlijke aanval als je wordt aangesproken omdat je misschien in de rij te dicht achter iemand staat. We zijn uiteindelijk allemaal mens en worden soms ook door onze eigen angst gestuurd. Laten we elkaar helpen en toets steeds je eigen handelen.

Het ‘ik’ tijdperk en de sterke behoefte dat per direct voor alles een oplossing is, blijkt diep geworteld in onze maatschappij. Mijn trainster op het Europees Instituut, Hilde Bolt, leerde ons:

Het gaat er om dat je ook kunt ontspannen in het niet weten.”

Ik spreek de wens uit, dat we dit met elkaar gaan leren!

Tot slot, probeer rekening te houden met de ander en wees lief voor elkaar. Dat is wat de wereld nu nodig heeft. Uiteindelijk zijn we allemaal passanten, zoals de Aboriginals zeggen. Gepaste eerbied is hier op zijn plaats.

 

Liefs, Monique

 

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *