RECHT DOOR DE PIJN HEEN

Recht door de pijn heen

Afgelopen week las ik een interview van een moeder die haar kind verloren heeft door een misdrijf. Ik hoef niemand te vertellen dat het verlies van een kind het grootste trauma is dat een mens in zijn/haar leven kan overkomen. Het verliezen van een kind is het verliezen van een deel van jezelf.

Ik werd getroffen door de opmerking die deze moeder maakte in het interview en dat was dat zij vrijwel direct na de dood van haar kind het besef had dat zij recht door de pijn heen moest om ooit weer het geluk te vinden. En dat is wat ik niet alleen in mijn eigen persoonlijk leven, maar ook in mijn vak als coach steeds meer realiseer. Er is echt ongelofelijk veel moed voor nodig om de pijn niet alleen onder ogen te zien, maar hier ook in te gaan staan en het in alle hevigheid te ervaren.

Het voelt als een tsunami, dat alles wegvaagt. Vanuit de chaos die er dan is, ontstaat er vervolgens een nieuwe energie. We noemen dit overlevingsdrang. De drang om op te bouwen is veelal de stap naar een volgende dimensie of wellicht een verdieping in je leven. We zien dit zowel in de wereld- als in ons eigen levensgeschiedenis.

Binnen de opleiding aan het Europees Instituut heb ik zelf ondervonden dat ik verdriet bij mij droeg, waarvan ik zelf dacht dat ik dit wel een plek had gegeven. Niets bleek minder waar. Tijdens een van de colleges omschreef een docent het heel mooi.En ik citeer:

‘In elke fase van je leven kent het verlies een andere dimensie. Het kleurt mee. Het mag er zijn en het is daarom belangrijk om er woorden aan te geven.’

En dat is nu precies wat coaching waardevol maakt. Binnen een coachtraject word je uitgenodigd om de pijn toe te laten, het te laten zijn en er woorden aan te geven.

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *