PASSIE: EEN MODEBEGRIP?

Chef koks koken met passie, er wordt beweerd dat je levensdoel duidelijk wordt wanneer je werkt en leeft vanuit passie en veel bedrijven hebben passie als kernwaarde opgenomen. En dan is het vandaag ook nog eens de dag van de passie. Ik vraag mij af, wat is passie en hoe belangrijk is passie in je leven? Of hebben we hier te maken met een modebegrip?

Wat is passie en hoe herken je dit?

De algemene definitie van passie is, dat het een drijfveer is in je leven. Iets wat je het liefste doet en waar je natuurlijke aanleg voor hebt. Je kunt het bij jezelf herkennen wanneer je met iets bezig bent en je de tijd vergeet. Passie zo merk ik, komt vanuit het hart, er spreekt liefde uit. Passie is heel persoonlijk en gaat verder dan alleen interesse.

Passie is meer dan alleen interesse

Ik houd van koken, maar wil geen kok worden. Ik houd van fotograferen, maar ambieer geen beroep als beroepsfotograaf. In beide gevallen gaat het hier om interesse. Je spreekt pas over passie als je dat wat je leuk vindt moeilijk kunt loslaten en wat nooit verveelt. Het geeft een gevoel van onrust als je het probeert te vermijden. Maar dat is niet het enige waarom passie belangrijk is.

Waarom is passie belangrijk?

Doen wat je leuk vindt en waarin je goed bent is natuurlijk heel prettig. Leven en werken vanuit passie is meer dan alleen leuk, zo is mijn ervaring. Passie geeft mij kracht, energie en draagt bij aan mijn geluksgevoel (het maakt mij blij). Dat geldt niet alleen wanneer ik vanuit mijn passie handel. Ook wanneer ik praat met iemand die gepassioneerd is, merk ik dat dit aanstekelijk werkt. De energie die dan vrijkomt, zorgt dat ik geboeid blijf luisteren en werkt voor mij motiverend.

Passie en je zelfvertrouwen

Een ander voordeel van leven vanuit je passie is dat het je zelfvertrouwen geeft. Je rekent immers af met de neiging stil te blijven staan bij wat je minder goed afgaat. Helaas is het zo, dat het niet altijd duidelijk is waar je passie ligt. Hoe kom je erachter waar je passie ligt?

Vragen die je helpen uit te vinden waar je passie ligt

  • Wat doe je het liefst?
  • Wat zou je de hele dag kunnen doen?
  • Waar ben je echt goed in?
  • Wat zou je doen als je niet meer hoeft te werken?
  • Met welke bezigheid/activiteit vergeet jij de tijd?
  • Waar krijg jij veel energie van?

Wanneer blijkt dat je je passie niet direct helemaal kwijt kunt in je werk, onderzoek dan of er een andere vorm is waarin jij je passie kwijt kunt. Denk aan een hobby. Zorg in elk geval dat je tijd vrij maakt om je passie de hoogste prioriteit te geven.

Heb je hulp nodig om je passie te ontdekken en concreet te vertalen, neem dan gerust contact met mij op. Ik begeleid je graag.

Passie is geen mode verschijnsel. Het is geeft richting aan je leven en dat gun ik iedereen!

MoniqueGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *