PARTICIPATIE OP TWEE NIVEAUS

Participatie is een actueel thema. Binnen gemeenten zie je daarin vele initiatieven ontstaan. In de gemeente Ten Boer ben ik gevraagd om voor een van deze initiatieven een training te verzorgen voor een groep vrijwilligers.

Op 21 oktober jl. sloot ik een twee dagdelen durende communicatietraining af met een enthousiaste groep vrijwilligers. Deze groep vrijwilligers bezoeken, namens de gemeente, bewoners tussen de 65 en 75 jaar en gaan tijdens een huisbezoek in op de onderwerpen: zorg, welzijn en wonen. Daarnaast nemen zij participatie als extra onderwerp mee om deze doelgroep daarin aan te moedigen.

Om de vrijwilligers hierin te ondersteunen heb ik een training op maat verzorgd, waarbij we aandacht hebben besteed aan onderwerpen, als: hoe maak ik een telefonische afspraak? Hoe houd ik, tijdens het huisbezoek, in het gesprek de structuur en focus? Hoe ga ik om met weerstand en emoties? Welke vraagtechnieken kan ik inzetten? Hoe rapporteer ik?

Zelf vind ik dit een prachtig voorbeeld van hoe je als gemeente participatie kunt aanmoedigen en uiteindelijk vergroten. In de gemeente Ten Boer steken zij participatie met dit project in op twee niveaus. Immers, de gemeente vraagt vrijwilligers hierin te participeren en zij zorgen er op hun beurt weer voor dat dit thema tijdens het huisbezoek onder de aandacht wordt gebracht.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *