NEEM EENS EEN VOORBEELD AAN EEN SLAK

Een slak staat onder meer voor volharding, vastberadenheid, vertegenwoordigt groei en gelijkmatige beweging.

Eigenschappen die heel ondersteunend zijn in ons eigen leven. Ongeduld is de mens immers niet vreemd. Je besluit anders te gaan eten omdat je graag wilt afvallen en bent na een week teleurgesteld dat het resultaat nog niet zichtbaar is. Ik denk een herkenbaar voorbeeld. Voor het zetten van een volgende stap is tijd nodig en soms is het niet meer als het planten van een zaadje. Althans het voelt dan nog niet als een stap. Wanneer ik mijn eigen stappen op een tijdbalk teken, dan kan ik een aantal gebeurtenissen aanwijzen die op dat moment al voelde als bepalend, maar waarvan het resultaat pas veel later zichtbaar is geworden.

Vastberadenheid

Een bepalend moment was tijdens mijn afscheid als groepsleidster in de kinderpsychiatrie. Ik was toen 23 jaar. De boodschap die mijn leidinggevende mij meegaf, is voor mij een leidraad gebleven om mijn doel te bereiken. Hij zei: “Je ziet heel veel. Meer dan gemiddeld. Maar!!! Je voelt je te verantwoordelijk en dat breekt jou op.” Ik wist dat ik met dat grote verantwoordelijkheidsgevoel aan de slag moest. Daar mocht ik nog in groeien. De belofte die ik mezelf toen deed, was dat ik ooit zou terugkeren in het begeleiden van kinderen of volwassenen als ik daar klaar voor was.

Volharding

Mijn loopbaan ging een hele andere kant op. Ik kwam terecht in het bedrijfsleven en werkte daar voor diverse ondernemingen. Als rode draad in deze banen viel op, het intensief werken met andere mensen. Iedere keer weer werd ik in functies gevraagd waarin het begeleiden of aansturen van medewerkers centraal stond. Met enige regelmaat werd de vraag gesteld: “Monique, vind je het nu niet jammer voor je opleiding? Daar doe je niets meer mee.” En steevast was mijn antwoord: “Iedere dag weer komt mijn opleiding mij van pas. En ik vertelde over mijn missie.” Immers de belofte aan mezelf bleef daarin leidend.

Het andere zaadje werd gezaaid toen mijn vader in een verpleeghuis kwam te liggen. Zijn laatste fase van zijn leven hebben mij heel veel inzichten gegeven. Het inzicht hoe belangrijk het is dat mensen hun verhaal kunnen vertellen. Mijn vader kreeg de ruimte en die tijd. Er waren helaas ook veel mensen in het verpleeghuis die hun dagen in eenzaamheid moesten slijten en niet de gelegenheid hadden hun verhaal te delen.

Gelijkmatige beweging

De cirkel was rond toen ik drie jaar geleden besloot om een opleiding te volgen voor coach/counselor aan het Europees Instituut in Driebergen. Ruim 27 jaar nadat ik mezelf de belofte had gedaan, zette ik de laatste final step om mijn missie vorm te geven. Ik was er klaar voor en kon de beweging maken.

Wat ik graag wil meegeven

Als je echt iets wilt en dit besluit heb je ooit met je hart genomen, dan blijft dat als een vlammetje in jezelf aanwezig. Belangrijk is om er naar te blijven luisteren en iedere keer weer te kijken of je er al klaar voor bent om die stap te zetten. Soms is een tussenstap nog nodig. Zie dit niet als falen, maar juist als sterker worden.

Herken je jezelf in dit artikel en wil je weten hoe ik jou hierbij kan begeleiden? Neem dan contact met mij op.

 

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *