JE HART OP SLOT

De pijn van een gebroken hart, wie kent het niet. Ik kan nog steeds de pijn voelen die ik had toen ik besloot de relatie met mijn eerste grote liefde te beëindigen. Alle emoties en gevoelens die je in je hebt, lijken op dat moment tegelijk aan de poort te rammelen. Ze vechten om als eerste gezien en gemanifesteerd te worden. Opluchting over het besluit kan na 1 minuut al weer voelen als wanhoop en spijt.

Na verloop van tijd als de tsunami wat is gaan liggen, pak je de draad weer op. Wat ik zelf heb ondervonden in mijn leven, is dat dit niet hoeft te betekenen dat je ook werkelijk afscheid hebt genomen van die periode. Je hebt de wond afgeplakt met een pleister, maar niet goed schoongemaakt.

Wat er gebeurt als je de wond niet schoon maakt en alleen afplakt

Wij mensen zijn kampioen in vermijden. We lopen met een grote boog om de pijn en sluiten het liefst onze ogen. Want pijn is niet fijn. We likken onze wonden en plakken er een pleister op. De pleister die de wond beschermt, afdicht en waar je niet meer onder hoeft te kijken.

De pleister als afweer

Het onvermijdelijke gebeurt wanneer er momenten in je leven komen waarbij er mensen aan die pleister gaan peuteren. De wond die afgedicht was, blijkt nog niet genezen. Er kon immers geen zuurstof bij. Zuurstof dat nodig is om de wond te genezen. Nu kun je twee dingen doen, opnieuw een pleister plakken om niet weer geconfronteerd te worden met de pijn. Of, besluiten er geen pleister meer op te plakken en de wond de zorg te geven die het nodig heeft.

Liefde geneest

Een wond de zorg geven die nodig is, vraagt om liefde. Wanneer je teleurgesteld bent in andere mensen omdat ze je ooit pijn hebben gedaan, vraagt eveneens om liefdevolle aandacht die begint bij jezelf.

Ontcijferen van het slot

Wanneer je hart op slot is gegaan, door teleurstelling en verdriet dan weet alleen jij de cijfercombinatie. De ander kan dit niet voor jou ontcijferen. Je hart opnieuw openstellen brengt altijd weer het risico mee, dat zich een nieuwe teleurstelling aandient. Alleen is de vraag: ‘wat geeft de meeste pijn?’

Andere mensen niet volledig meer toelaten is naar mijn mening de grootste pijn die je als mens kunt voelen. Een gevecht waarvan ik hoop dat je die zult verliezen, tenzij eenzaamheid jou gelukkig maakt. Echter daar geloof ik niet in. Ik geloof in de liefde. Het is de liefde die mensen laat groeien.

 

Harte groet,

MoniqueGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *