IEDEREEN KRIJGT EEN ERFENIS MEE, MAAR GEEN TESTAMENT!

Dit citaat komt uit een college over het vormen van onze identiteit binnen de context van onze familie. In mijn coachpraktijk krijg ik regelmatig de vraag wat de reden is dat er aandacht is voor het verleden. Immers de coachvraag gaat toch over het nu? Mensen die mijn praktijk bezoeken, willen namelijk een stap vooruit zetten en denken in sommige gevallen dat achteruit kijken deze stap niet mogelijk maakt.

Het verleden doet altijd mee

Wist je bijvoorbeeld dat stress wordt overgedragen en opgeslagen in ons DNA? Zo zie je binnen families bijvoorbeeld dat oorlogsverhalen niet worden gedeeld. Ouders of grootouders willen vaak hun eigen ‘la’ dichtlaten, maar de gevoelens die horen bij deze ervaringen worden uiteindelijk doorgegeven op de volgende generatie(s). Vragen die jij je zou kunnen stellen, zijn:

  • Wat zijn kernconflicten/thema’s binnen mijn familie?
  • Hoe werd hier mee omgegaan?
  • Wie mochten er mee doen in de familie en wie niet (zondebokken)?

Het genogram

Om de familie thema’s in beeld te krijgen maak ik onder meer gebruik van het genogram. Met het genogram kijken wij naar drie generaties in je familie en je zult versteld staan hoe goed familiethema’s naar voren komen die van invloed zijn op jouw ontwikkeling. Zo is jouw zelf oplossend vermogen eveneens te koppelen aan het familie systeem. Uit welk systeem kom je bijvoorbeeld? Domineren mannen of juist de vrouwen? Is het meer ‘wij’ of ‘ik’ gericht?

Kortom je verleden doet mee en terugblikken is een waardevolle manier om je eigen gedrag in perspectief te kunnen plaatsen en bewustere keuzes te maken.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *