HOE VITAAL BEN JIJ?

Vandaag en a.s. vrijdag mag ik voor een organisatie tijdens de Vitaliteitsweek medewerkers interviewen over hun eigen vitaliteit. Vragen met betrekking tot voeding, beweging en ontspanning geven de organisatie zo dadelijk een beeld over wat zij mogelijk nog meer en of beter kunnen doen om medewerkers gezond en fit te houden.

Maar wat is vitaliteit nu eigenlijk?

De letterlijke betekenis = levenskracht. Of de mate waarin iemand krachtig en energiek is op zowel lichamelijk als geestelijk gebied.

Toch kent iedereen wel momenten in zijn leven, waarin je je minder energiek voelt en waarbij er niet direct een aanwijsbare reden is. Minder energiek zijn vanwege ziekte, of door een heftige gebeurtenis is nog wel te verklaren. Maar ik wil hier vooral stilstaan bij de momenten waarop je niet direct een verband kunt leggen.

In mijn coachpraktijk kom ik deze vraag dan ook regelmatig tegen. Er is een sluimerend gevoel van onbehagen en zich niet energiek voelen. Bij zowel stressklachten of een burn-out valt op dat deze mensen veelal hun energie steken in dingen waar zij geen invloed op hebben. De uitingsvorm waarin zich dit laat zien is veelal irritatie. Irritatie naar je leidinggevende omdat hij je teveel taken geeft die niet bij je functie horen. Irritatie op collega’s omdat zij de kantjes er vanaf lopen. De verkeershinder iedere dag. Het slechte weer.

Maar hoe zorg je er nu voor dat je energiek blijft?

De meest simpele vraag die je jezelf nu al kunt stellen wanneer je irritatie voelt is: ‘Heb ik hier invloed op?’ Luidt het antwoord: ‘nee’, dan heeft het geen zin om hier energie in te steken. Doe je dit wel, dan verspil je een hoop energie en als dit een patroon is of wordt dan zal dit je uitputten of frustreren. Accepteer dat je ergens geen invloed op hebt en probeer het los te laten. Je energie steken waar je wel invloed op kunt hebben, levert je daarentegen energie op. Met als resultaat dat je je krachtiger (vitaler) en meer betrokken zult voelen.

Nu klinkt dit heel makkelijk en wellicht als een open deur. Maar toch blijkt het niet zo eenvoudig te zijn. En dit komt omdat we hier te maken hebben met ‘vaste’ patronen. In mijn praktijk werk ik eerst aan het bewust worden van eigen normen en waarden. Vanuit dit bewustzijn, zijn mensen in staat te accepteren dat niet iedereen over dezelfde normen en waarden beschikt. Vervolgens zet ik oefeningen in die je bewust maken van je eigen patronen en krijg je inzicht in wat jou energie levert en waar het jou energie kost. Het inzicht helpt jou om bewustere keuzes te maken.

Ik wens je veel vitaliteit toe!

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *