DURF IMPERFECT TE ZIJN

Het begint al op jonge leeftijd. We leren onze kinderen zich aan te passen aan de eisen en normen van onze maatschappij. Een maatschappij waarin perfectie met hoofdletters wordt geschreven. De keerzijde van perfectie is groot. De gevolgen soms desastreus. Zeker wanneer mensen beseffen dat zij hieraan niet kunnen voldoen.
Het leven kan en is niet perfect

Kijk maar naar de natuur. En toch weet de natuur zich uiteindelijk altijd te herstellen. Iets anders dat wij eveneens van de natuur kunnen leren, is dat zij ‘tijd’ niet als haar vijand ziet.

Belemmerend patroon

Perfectionisme is het meest belemmerende patroon dat je als mens kunt ontwikkelen. Met stressklachten als gevolg. Naast fysieke-, mentale- en emotionele klachten kan het uiteindelijk leiden tot overspannenheid en burn-out.

Geluk

Een perfect leven bestaat niet. Alleen gelukkig zijn ook niet. Zonder maan geen zon, zonder verdriet en tegenslag, geen geluk. Het leven vraagt ons te leren van de levenslessen die wij krijgen.

Ik citeer een stuk uit het boek: Levenslessen van Elisabeth Kübler-Ross & David Kessler.

‘Lessen leren is zoiets als volwassenheid bereiken. Je wordt er niet plotseling gelukkiger, rijker of machtiger door, maar je begrijpt meer van de wereld om je heen en je hebt meer vrede met jezelf. Levenslessen leren betekent niet zozeer een perfect leven nastreven, als wel het leven zien zoals het bedoeld is.’

Bewust worden, accepteren om uiteindelijk te kunnen loslaten

Eenvoudig is het niet, om het leven te zien zoals het bedoeld is. Als coach, counselor kan ik je daarin begeleiden. Begeleiden in het bewust worden van soms pijnlijke patronen en deze vervolgens te leren accepteren om ze daarna te kunnen loslaten.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *