DE KRACHT VAN JOUW VERHAAL

Op mijn website schrijf ik in mijn visie hoe belangrijk ik het vind dat mensen hun verhaal kunnen vertellen. In jouw verhaal ontwikkel je jezelf. Er schuilt een verlangen in jouw verhaal. Het is juist het verlangen dat jou werkelijk in beweging brengt. Wat bedoel ik daar nu precies mee?

Jouw verhaal zoekt toehoorders

Verhalen horen en vertellen. Als kind was ik daar al dol op. Ik kon helemaal opgaan in een verhaal. De herkenning vinden in een verhaal. Maar ook, inspiratie, plezier, troost en er kracht uit putten. Nog steeds kan ik, als ik in een openbare ruimte ben, naar mensen kijken en nieuwsgierig worden wat hun verhaal is. Waar ze mij kunnen raken en waar ik hen kan raken als ik met ze in gesprek ga. In mijn vak als coach en counselor voel ik mij bevoorrecht, dat ik dagelijks getuige mag zijn van de verhalen die mij worden verteld. Hoe meer het verhaal vanuit het hart komt, hoe sterker ik de ontmoeting en de verbinding ervaar.

Wat als de toehoorders er niet zijn

Het is inmiddels ruim tien jaar geleden, dat ik meerdere keren per week mijn vader bezocht in het verpleeghuis. Mijn vader was in de gelukkige omstandigheid dat hij voldoende toehoorders om zich heen had om zijn verhaal te vertellen. Ik keek vaak om mij heen en zag dan mensen die geen toehoorders hadden. Regelmatig vroeg ik aan mijn vader of dit toeval was dat ik deze mensen alleen zag zitten, of dat zij inderdaad weinig of geen bezoek kregen. Bij een aantal mensen, zo meende mijn vader, was het laatste het geval. Het raakte mij. Deze mensen hadden ook recht om hun verhaal te vertellen, maar kregen de kans niet. Het werd voor mij een missie om die verhalen wel te laten horen.

De helende werking van het vertellen en luisteren

Ieder mens is uniek en dus is ieder verhaal uniek. Wanneer jij aan mij je verhaal vertelt, krijgt het betekenis. Het is fijn om de ruimte te krijgen om jouw unieke verhaal te kunnen vertellen, zelf te (her)beleven en dat ik daar naar luister, zonder oordeel en verwachtingen. Er ontstaat niet alleen verbinding tussen jou en mij. Er gebeurt meer. Jij kunt je op deze manier verbinden met jouw geschiedenis en deze in perspectief plaatsen in wie je nu bent en deze verbinden aan de vraag die jou nu bezig houdt.

De kracht van biografisch werken is groot, dat is wat ik steeds meer ontdek in mijn praktijk.

Jouw verhaal mag gehoord worden

Wil jij graag een getuige voor jouw verhaal en jouw geschiedenis in perspectief kunnen plaatsen in wie jij nu bent? Bel of mail mij dan voor een vrijblijvende afspraak.

MoniqueGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *