DE MISLEIDING VAN DE MAAKBAARHEID

Wanneer we wetenschappers mogen geloven, dan komt er een moment dat het mogelijk is om ‘onsterfelijk’ te worden. Je slikt een pil en wordt jaren jonger. Een chip die inbracht wordt in je lichaam, gaat je vertellen of het beter is om maandag naar je werk te gaan of dat het toch verstandiger is om eerst even voor een check de huisarts te bezoeken. Er gaan zelfs geluiden op dat computers straks intelligenter zullen zijn dan wij mensen. Stopt hier dan de maakbaarheid en wordt dit onze ondergang? Is geloven in maakbaarheid realistisch? En wat betekent die maakbaarheid voor ons?

Alles lijkt steeds meer gericht op prestatie en de hang naar nog beter

De mogelijkheden zijn oneindig en draagt bij aan ons geluk, als we die zelf maar pakken. Dat is het devies van deze tijd. Het stuwt de drang het leven te controleren nog meer op. Op dit moment zien we een explosieve groei van burn-out onder steeds jongere mensen. Bij de groep millenniums wordt dit onder meer toegeschreven aan het feit dat zij onvoldoende hebben geleerd rekening te houden met hun eigen beperkingen. Ze zijn opgegroeid met het idee dat als je maar goed je best doet, je alles kunt bereiken. Lukt dit niet, dan voelen zij dit als falen. En ja falen, dat past niet binnen de norm die maakbaarheid voorschrijft.

Balans is het nieuwe toverwoord

Er worden boeken vol geschreven over hoe je balans kunt aanbrengen in je leven. Een grote groep mensen probeert het te vinden in yoga en meditatie. En begrijp me goed, ik ben zelf ook beoefenaar van yoga en doe aan meditatie, maar het vinden van balans vormt voor mij niet het ultieme doel. Sterker nog, daarmee doe je beide vormen te kort. Voor je het weet wordt het vinden van balans een streven. Want wie op zoek gaat naar balans is ook bezig om dit te bereiken en wordt het dus weer een doel.

Ook ik weet het antwoord niet en misschien ligt hierin juist wel de belangrijkste kracht

Er is namelijk niet 1 antwoord of oplossing. Het gaat juist om meebewegen in dat wat er is op dat moment en je zo comfortabel mogelijk te voelen. Hoe ‘moeilijk’, ‘lelijk’ of zwaar de emotie/gevoel of situatie ook is. De volgende stap is om van daaruit te handelen.

Wat ik wel weet, is dat we heel weinig greep hebben op de dingen die gebeuren. De reden dat wij het zo lastig vinden om grip te verliezen komt omdat wij de gedachte hierover onverdraaglijk vinden. Wanneer het dan niet gaat zoals we graag willen, dan wijzen we de oorzaak maar wat graag buiten onszelf aan.

Je kunt natuurlijk naar buiten blijven kijken en van mening zijn dat de omstandigheden anders hadden moeten zijn of anders moeten. Of dat je de pech hebt gehad dat je niet de juiste personen hebt getroffen of dat de personen die nu in jouw leven zijn moeten veranderen. In dat geval vecht je tegen een buitenwacht of de omstandigheden.

Blijf niet langer naar buiten kijken, maar kijk liever naar binnen

Het vechten tegen alles buiten jezelf, levert niet alleen frustratie op maar de realiteit wordt er ook niet anders van. Het verleden is zoals het is, de personen in je omgeving zijn wie ze zijn. Betekent dit, dat er niets aan te doen is?

Wees bereid jezelf een belangrijke vraag te stellen

Gelukkig is niets onmogelijk, daar geloof ik sterk in. Je hebt iedere minuut van de dag de keuze om het anders te doen en dus ook om mee te bewegen.

Het begint bij jezelf en de bereidheid om de vraag te stellen: ‘Hoe zou ik hier (anders) mee om kunnen gaan?’

Waar gaat het nu werkelijk om

Nogmaals je leven stopt niet, wanneer je computer uitvalt, je baas je onvoldoende erkenning geeft of je minder prettige herinneringen hebt aan je jeugd. Je leven stopt pas, wanneer je niet meer ademt. In plaats daarvan:

  • Kijk je binnen de gegeven omstandigheden wat jij kunt doen.
  • Koppel aan wat jij kunt doen, de stelling: ‘dit wat ik nu kan doen is goed genoeg’.
  • Stop met vechten en beweeg mee.

Dat helpt al een hele boel, zorgt voor een beter humeur en minder stress. Laat je dus niet verleiden tot maakbaarheid, maar geloof in het leven zelf en put daar je wijsheid uit.

Monique

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *