BOEMERANG EFFECT

Coaching Forward – Aandacht voor verandering

Op de vraag die ik hem stel: ‘wat is jouw wens en wat is het eerste stapje dat jij daarin kunt zetten’, gaat hij op slot. De machteloosheid die zich van hem meester maakt, is voelbaar. Ik vraag hem: ‘Wat gebeurt er nu met jou?”. Hij schudt het hoofd, staart naar de grond en zegt: “Ik voel mij misselijk, ik voel mij benauwd worden.” Deze vraag grijpt hem letterlijk naar zijn strot. Een patroon wordt zichtbaar…

De kunst van verliezen

Bij deze man spelen een aantal grote verlieservaringen. Ervaringen waarin hij niet voldoende tijd en ruimte heeft gekregen om deze een plek te geven. Zo ook niet geleerd heeft om hier bij stil te staan. Het is al begonnen bij zijn geboorte. Zijn komst was niet gepland. Zijn ouders zijn getrouwd, niet uit liefde maar omdat het moest. De manier waarop hij welkom is geheten, draagt hij zijn leven lang met zich mee.

En dit geldt voor ons allemaal. Iedereen krijgt een taak mee en vloeit voort uit de verwachtingen die ouders hebben van het kind. In het geval van deze man, herhaalt de geschiedenis zich opnieuw. Zijn vrouw raakt eveneens ongewild zwanger en ze trouwen niet vanuit liefde, maar vanuit moeten. Hij voelt zich hierover nog steeds schuldig. Wanneer we niet goed hebben leren verliezen en rouwen om dat wat er is geweest, ontwikkelen we de neiging tot vermijden. We gaan uit verbinding en kunnen ons minder goed hechten. Zo ook bij deze man.

Vastlopen

Op alle terreinen geeft deze man bij mij aan vast te lopen. Hij heeft geen focus, de energie ontbreekt om, zoals hij dat zelf noemt, risico’s te nemen. Het stagneert in de besluitvorming. De vraag wat is jouw wens, greep hem letterlijk naar de strot. Hij heeft hierover nooit willen nadenken, heeft deze vraag vermeden. Wanneer je zo vast loopt, als bij deze man het geval is, dan ervaar je een latent aanwezig gevoel van onrust en onvrede.

Een stap voorwaarts zetten begint met aandacht voor het einde

In mijn praktijk merk ik dat mensen niet graag achterom kijken. Naar datgene dat is geweest. Het is of te pijnlijk of ze zijn zich niet bewust dat ondanks de goede jeugd en de fijne herinneringen, er ook momenten zijn die hebben gezorgd voor krassen op de ziel. Het stilstaan bij een einde verdient aandacht. Want naast verdrietige en pijnlijke ervaringen die je daarin zult beleven, zitten ook talenten. Zo heb ik het verdriet van mijn moeder onbewust al vanaf klein meisje moeten dragen, omdat mijn moeder dit niet zelf kon. De mate van sensitiviteit, het tussen de regels door kunnen lezen, is een talent dat ik ondanks de pijnlijke ervaring heb ontwikkeld en waar ik trots op ben en die mij succesvol maakt in wat ik doe.

Boemerang effect

Wanneer je een boemerang op een bepaalde manier gooit, komt hij met dezelfde vaart terug. Zo is het ook met het willen vergeten van wat er is geweest. Hoe vaak wordt er niet gezegd: zet er een streep onder, blijf niet in het verleden hangen, kom schouders er onder en weer verder. Daar is niets mis mee, want dat wat in het verleden is gebeurd kun je niet meer veranderen. Maar het is wel belangrijk om stil te staan wat het verleden jou heeft gebracht, wat je daarin hebt gemist en hoe je hieraan nieuwe betekenis kunt geven. Ik zie het al het herschikken van je eigen boekenkast. Doe je dit niet, dan keren de verlieservaringen iedere keer weer terug, net zo lang tot dat je besluit nu is het klaar met de onrust en onvrede, want ik wil graag verder.

Werken aan verlies en herstel

Met de man waarover ik eerder sprak, werken we zowel aan het verwerken van het verlies als ook aan het herstel. Het is belangrijk dat dit naast elkaar plaatsvindt. De afwisseling zorgt er voor dat vanuit het verwerken van verlies een bewustwording gaat ontstaan die zorgt voor energie om volgende stappen te kunnen zetten.

Verandering, zo ben ik van mening, heeft pas echt kans van slagen, wanneer je ruimte krijgt om afscheid te nemen en stil te staan bij wat je achterlaat.

Zie jij je geconfronteerd met een verandering (ontslag, echtscheiding, verlies van gezondheid, verlies van een dierbare, verhuizing) of heb je het gevoel dat je een andere weg moet inslaan, neem dan contact met mij op. Ik heb al veel mensen succesvol mogen begeleiden in het zetten van een volgende stap door aandacht te geven aan de verandering en help jou daarbij ook graag.

Monique

 

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *