5 TIPS DIE JOU HELPEN ANDERS TE KIJKEN

‘…Het is maar hoe je kijkt……’ is een tekstregel uit het liedje ‘Mooi’ van Marco Borsato. We weten het allemaal. Echter, je hiervan bewust zijn is minder eenvoudig. De vraag is dan ook: ‘hoe kijk jij en hoe kun je anders kijken?’

Vanochtend ging ik met mijn fotocamera op pad en nam deze foto van de spin in haar web. Ik heb ingezoomd op de spin, waardoor je de enorme struik lavendel, waar ze haar web heeft gespannen, minder goed ziet. Wanneer je kijkt naar de spin in haar web, dan kun je hier op verschillende manieren naar kijken. Ik kijk vol bewondering naar deze spin en de gedachte die bij me opkomt is: ‘Tjonge wat een werk en een geduld heeft deze spin moeten opbrengen voor het maken van haar web en wat kwetsbaar is haar web.’

Je kunt ook op een andere manier naar de spin in haar web kijken. De spin die zich centraal in het midden van haar eigen gemaakte web heeft geplaatst en zich daar heel veilig en prettig voelt. Of, je vindt dat de spin zich juist opsluit. Verstrikt in haar eigen web. Wanneer ik jou vraag te kijken naar de foto, dan zul jij ongetwijfeld andere dingen zien.

Wat opvalt, als ik dit zo opschrijf, is dat we niet werkelijk bezig zijn met kijken. We laten onze gedachten bepalen van dat wat we zien. Kijken wordt natuurlijk niet alleen beïnvloed door gedachten, maar tevens door gevoelens en emoties. Voor nu, beperk ik mij tot de invloed die gedachten hierop hebben. Wat mij helpt is om mij bewust te zijn van deze gedachten. Fotograferen vind ik daarom niet alleen leuk, maar ik leer er ook van. Ik kijk en ben mij bewust dat ik mijn eigen wereld in beeld breng. Op deze foto zoom ik in op de spin en zie je niet het totale beeld. Als ik kies om de lavendelstruik te fotograferen, dan is de spin in haar web niet goed te zien. Ik kies te kijken bij deze foto naar het detail  en ‘vergeet’ het geheel.  Iets waar ik mij in het dagelijks leven ook op kan betrappen. Teveel inzoomen op het detail, daarin blijven hangen en geen oog meer hebben voor het geheel of juist teveel het geheel zien en de focus op het detail verliezen. De eerste stap is je bewust zijn dat gedachten je manier van kijken beinvloedt. Onderstaande tips kunnen je hierbij helpen.

5 tips om bewust te zijn van hoe je kijkt:

  1. Neem iedere dag een moment de tijd om een situatie onder de loep te nemen. Schrijf voor jezelf eens op hoe jij hier naar kijkt en welke gedachten hierbij naar boven komen. Probeer vervolgens eens of je hier een andere gedachte tegenover kunt zetten. Bekijk de situatie dan opnieuw.
  2. Mediteren is een prima manier om jezelf te oefenen gedachten wat meer naar de achtergrond te verplaatsen. Dit vraagt veel oefenen en geduld, maar zeker de moeite waard. Dus zet door en een paar minuten per dag kan al wonderen doen.
  3. Creatieve hobbies helpen ook om je anders te laten kijken.
  4. Bezoek een museum, voorstelling.
  5. Bezoek een coach die jou helpt andere perspectieven te zien.

Ik begeleid je graag en neem gerust contact met mij op wanneer je hierover een vraag hebt.

Monique

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *